Att vänta tvillingar

Här tänkte jag att jag skulle skriva lite om mina tankar och känslor som jag hade när jag var gravid, och även lite kort om vad som gör en tvillinggraviditet speciell. För den som är gravid med ett barn finns det hur mycket som helst att läsa om vad som händer i magen och vad man kan förvänta sig, men när man väntar tvillingar ser det ut på ett annat sätt och det kan vara svårt att hitta den där igenkänningsfaktorn som man så desperat behöver när livet är på väg att förändras radikalt. Man vill kunna veta, man vill höra att andra har upplevt samma sak och att man är normal, så jag vill dela med mig av mina egna erfarenheter.

Att vänta tvillingar är inte som en vanlig graviditet. Det är mer riskfyllt på olika sätt, till exempel genom att barnen ofta föds för tidigt. Dessutom är det mycket mer ansträngande för kvinnokroppen. Man måste göra tätare kontroller för att se så att båda barnen utvecklas som de ska, och det är definitivt en extra börda på en redan livsomvälvande upplevelse. I graviditetsvecka 30 är magen lika stor som en fullgången graviditet när man väntar ett barn, och ungefär hälften av alla tvillingar föds före vecka 38. Mina barn föddes vecka 35 och jag var sängliggandes i ungefär en månad innan födseln. Jag låg på sjukhus i en vecka innan födseln på grund av komplikationer och fick till slut göra ett akut kejsarsnitt.

Lykke och Liam fick ligga på neonatal ett tag där de bland annat behövde syrgas. Lykke låg där i tre dagar och Liam blev kvar i sju dagar. Det är svårt att inte få sitt barn i famnen direkt, men på något sätt är det bara att acceptera läget. Sedan dess har ingen av dem behövt ytterligare vård och nu är de helt vanliga friska och glada bebisar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *